Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Síran amónny tvoria biele alebo bezfarebné kryštály alebo zrnitý materiál bez zápachu, je stabilný iba do teplôt 280 °C. Zlepšuje kvalitu vstupných surovín, pomáha kvasným procesom. Výborne sa rozpúšťa vo vode, naopak v etanole ho nemožno rozpustiť vôbec.
Síran amónny sa používa na zlepšenie kvality múky, pomáha droždie kysnúť. Preto sa používa hlavne v pekárstve. Je možné ho použiť ako nosič, alebo rozpúšťadlo, látku na riedenie a podobným úpravám.
Pripravuje sa prevažne chemicky zo syntetického čpavku (amoniaku) a kyseliny sírovej. Alebo ho môžeme získať rozkladom sadrovca (uhličitanu amónneho). V prírode sa vyskytuje veľmi zriedkavo pri sopečnej činnosti. Získavame bezfarebné alebo biele kryštáliky, prípadne zrnitý materiál bez zápachu, ktorý je stabilný iba do teplôt 280°C, čo obmedzuje jeho následné použitie iba na procesy prebiehajúce do tejto teploty.
Nežiaduce účinky neboli preukázané, v tele sa bežne vyskytuje a pre ľudský organizmus je bezpečný.
Kód CAS: 7783-20-2. V ČR (celej EÚ) sa nesmie používať v detskej výžive, v USA sa jedná o látku povolenú.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>