Kurzy ATAC

E517 - Síran amónny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E517 - Síran amónny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Síran amónny tvoria biele alebo bezfarebné kryštály alebo zrnitý materiál bez zápachu, je stabilný iba do teplôt 280 °C. Zlepšuje kvalitu vstupných surovín, pomáha kvasným procesom. Výborne sa rozpúšťa vo vode, naopak v etanole ho nemožno rozpustiť vôbec.

Použitie

Síran amónny sa používa na zlepšenie kvality múky, pomáha droždie kysnúť. Preto sa používa hlavne v pekárstve. Je možné ho použiť ako nosič, alebo rozpúšťadlo, látku na riedenie a podobným úpravám.

Výroba

Pripravuje sa prevažne chemicky zo syntetického čpavku (amoniaku) a kyseliny sírovej. Alebo ho môžeme získať rozkladom sadrovca (uhličitanu amónneho). V prírode sa vyskytuje veľmi zriedkavo pri sopečnej činnosti. Získavame bezfarebné alebo biele kryštáliky, prípadne zrnitý materiál bez zápachu, ktorý je stabilný iba do teplôt 280°C, čo obmedzuje jeho následné použitie iba na procesy prebiehajúce do tejto teploty.

Nežiaduce účinky

Nežiaduce účinky neboli preukázané, v tele sa bežne vyskytuje a pre ľudský organizmus je bezpečný.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: 7783-20-2. V ČR (celej EÚ) sa nesmie používať v detskej výžive, v USA sa jedná o látku povolenú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.