Kurzy ATAC

E516 - Síran vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E516 - Síran vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Používa sa ako regulátor kyslosti, plnidlo, nosná a spevňujúca látka. Využíva sa na obohacovanie látok o vápnik. Prírodné ložiská sa nachádzajú v Európe a Amerike. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie. Biely až svetložltý prášok bez zápachu a chuti. Rozpúšťa sa vo vode, naopak v etanole ho nemožno rozpustiť prakticky vôbec.

Použitie

Používa sa ku korekciám kyslosti výrobkov, ako protispekavá a kypriaca látka, látka zlepšujúca a spevňujúca cesto, zahusťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovocia, nosič peroxidov na bielenie múky a syrov (v niektorých krajinách nie je povolené), zabraňuje stratám farebnosti. Používa sa pri výrobe syrov ako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervováva sladké papriky, paradajky, zemiaky. Môže sa použiť v zubných pastách ako abrazívum, absorbuje vzdušnú vlhkosť - vytvorí hydratovanú soľ a stvrdne.

Výroba

Minerál sa prirodzene vyskytuje v Európe aj Amerike. Získavame ho aj priemyselne.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku nebola stanovená žiadna hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) - u látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Niektoré zdroje uvádzajú, že pri nadmernej konzumácii môže vyvolať krvácanie.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: 7778-18-9. V Českej republike (celé EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo detskej výživy a ďalších potravín. V USA je používanie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.