Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Používa sa ako regulátor kyslosti, plnidlo, nosná a spevňujúca látka. Využíva sa na obohacovanie látok o vápnik. Prírodné ložiská sa nachádzajú v Európe a Amerike. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie. Biely až svetložltý prášok bez zápachu a chuti. Rozpúšťa sa vo vode, naopak v etanole ho nemožno rozpustiť prakticky vôbec.
Používa sa ku korekciám kyslosti výrobkov, ako protispekavá a kypriaca látka, látka zlepšujúca a spevňujúca cesto, zahusťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovocia, nosič peroxidov na bielenie múky a syrov (v niektorých krajinách nie je povolené), zabraňuje stratám farebnosti. Používa sa pri výrobe syrov ako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervováva sladké papriky, paradajky, zemiaky. Môže sa použiť v zubných pastách ako abrazívum, absorbuje vzdušnú vlhkosť - vytvorí hydratovanú soľ a stvrdne.
Minerál sa prirodzene vyskytuje v Európe aj Amerike. Získavame ho aj priemyselne.
Pre túto látku nebola stanovená žiadna hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) - u látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Niektoré zdroje uvádzajú, že pri nadmernej konzumácii môže vyvolať krvácanie.
Kód CAS: 7778-18-9. V Českej republike (celé EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo detskej výživy a ďalších potravín. V USA je používanie látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>