Kurzy ATAC

E513 - Kyselina sírová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E513 - Kyselina sírová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Bezfarebná až ľahko hnedá žieravá kvapalina olejovitej konzistencie. Pri manipulácii s touto kyselinou je nutná veľká opatrnosť.

Použitie

V potravinách pôsobí kyselina sírová ako okysľujúca látka. Používa sa pri výrobe potravinárskych prísad a napomáha pri spracovaní potravín, napríklad alkoholických nápojov a syrov, do ktorých sa pridáva v bezpečných množstvách. Kyselina sírová nachádza uplatnenie aj mimo potravinárstva – pri výrobe priemyselných hnojív, chemikálií, plastov, liečiv a farbív.

Výroba

Prebieha trojstupňovo, pričom na začiatku je oxid siričitý, v druhej fáze oxid sírový a výsledným produktom sama kyselina.

Nežiaduce účinky

Pri kontakte koncentrovanej kyseliny sírovej s pokožkou dochádza k závažnému poleptaniu, vdýchnutie jej výparov môže spôsobiť vážne poruchy dýchania a jej požitie môže byť až smrteľné. V množstvách pridávaných do potravín je to však bezpečná látka.

Doplňujúce informácie

V ČR (celej EÚ) je rovnako ako v USA povolená. Napr. v Austrálii je ale zakázaná.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.