Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bezfarebná až ľahko hnedá žieravá kvapalina olejovitej konzistencie. Pri manipulácii s touto kyselinou je nutná veľká opatrnosť.
V potravinách pôsobí kyselina sírová ako okysľujúca látka. Používa sa pri výrobe potravinárskych prísad a napomáha pri spracovaní potravín, napríklad alkoholických nápojov a syrov, do ktorých sa pridáva v bezpečných množstvách. Kyselina sírová nachádza uplatnenie aj mimo potravinárstva – pri výrobe priemyselných hnojív, chemikálií, plastov, liečiv a farbív.
Prebieha trojstupňovo, pričom na začiatku je oxid siričitý, v druhej fáze oxid sírový a výsledným produktom sama kyselina.
Pri kontakte koncentrovanej kyseliny sírovej s pokožkou dochádza k závažnému poleptaniu, vdýchnutie jej výparov môže spôsobiť vážne poruchy dýchania a jej požitie môže byť až smrteľné. V množstvách pridávaných do potravín je to však bezpečná látka.
V ČR (celej EÚ) je rovnako ako v USA povolená. Napr. v Austrálii je ale zakázaná.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>