Kurzy ATAC

E511 - Chlorid horečnatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E511 - Chlorid horečnatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Biele hygroskopické kryštáliky alebo prášok dobre rozpustný vo vode.

Použitie

Chlorid horečnatý zachováva pôvodné farby potravín a používa sa ako spevňujúca a ochucujúca látka. Využíva sa pri výrobe sójového syra tofu a objavuje sa aj v čerstvých plátkoch mäsa, ktoré zmäkčuje. Funguje aj ako náhrada kuchynskej soli.

Výroba

Jedným zo spôsobov prípravy chloridu horečnatého je neutralizácia hydroxidu horečnatého kyselinou chlorovodíkovou; iným spôsobom je spaľovanie kovového horčíka v elementárnom chlóre.

Nežiaduce účinky

Látka je v ľudskom tele zdrojom horčíka av potravinách sa považuje za bezpečnú prídavnú látku.

Doplňujúce informácie

Chlorid horečnatý sa vyskytuje v morskej vode av solanci. V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolené látku pridávať do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.