Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biela kryštalická látka alebo prášok rozpustný vo vode.
Chlorid amónny sa využíva pri výrobe chleba ako živná látka pre droždie. Rovnako bieli múku a zlepšuje vlastnosti cesta, funguje ako regulátor kyslosti a substancie zvýrazňujúcej chuť. Používa sa najmä v pekárskych výrobkoch, v ochucovadlách a pri výrobe kvasníc. Pre svoju ostro slanú chuť sa využíva na výrobu niektorých slaných druhov sladkého drievka a tiež zabraňuje tvorbe nežiaduceho sírovodíka vo víne av pive. V športe sa chlorid amónny používa ako látka upravujúca trate na bežecké lyžovanie.
Priemyselne sa vyrába reakciou amoniaku s kyselinou chlorovodíkovou. Vyskytuje sa aj v prírodných ložiskách v oblastiach s hojnou vulkanickou činnosťou.
Ľudské telo je na určité množstvo amónnych iónov zvyknuté, pretože sú súčasťou metabolizmu. V malých množstvách, v ktorých sa chlorid amónny vyskytuje v potravinách ako prídavná látka, je teda bezpečný. Mali by sa mu vyhýbať najmä ľudia s poruchami činnosti pečene a obličiek.
V ČR (celej EÚ), na rozdiel od USA, nie je látka považovaná za prídavnú látku do potravín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>