Kurzy ATAC

E510 - Chlorid amónny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E510 - Chlorid amónny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Biela kryštalická látka alebo prášok rozpustný vo vode.

Použitie

Chlorid amónny sa využíva pri výrobe chleba ako živná látka pre droždie. Rovnako bieli múku a zlepšuje vlastnosti cesta, funguje ako regulátor kyslosti a substancie zvýrazňujúcej chuť. Používa sa najmä v pekárskych výrobkoch, v ochucovadlách a pri výrobe kvasníc. Pre svoju ostro slanú chuť sa využíva na výrobu niektorých slaných druhov sladkého drievka a tiež zabraňuje tvorbe nežiaduceho sírovodíka vo víne av pive. V športe sa chlorid amónny používa ako látka upravujúca trate na bežecké lyžovanie.

Výroba

Priemyselne sa vyrába reakciou amoniaku s kyselinou chlorovodíkovou. Vyskytuje sa aj v prírodných ložiskách v oblastiach s hojnou vulkanickou činnosťou.

Nežiaduce účinky

Ľudské telo je na určité množstvo amónnych iónov zvyknuté, pretože sú súčasťou metabolizmu. V malých množstvách, v ktorých sa chlorid amónny vyskytuje v potravinách ako prídavná látka, je teda bezpečný. Mali by sa mu vyhýbať najmä ľudia s poruchami činnosti pečene a obličiek.

Doplňujúce informácie

V ČR (celej EÚ), na rozdiel od USA, nie je látka považovaná za prídavnú látku do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.