Kurzy ATAC

E509 - Chlorid vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E509 - Chlorid vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Biela, jemne kryštalická až práškovitá silne hygroskopická látka.

Použitie

Táto látka upravuje pH a funguje ako protispekavá a spevňujúca látka. Možno sa s ňou stretnúť v pekárskych výrobkoch, nealkoholických nápojoch, mäsových produktoch a údeninách. Používa sa ako spevňujúca látka v konzervovanom ovocí a zelenine, v marmeládach, konzervovaných paradajkách a tavených syroch. Pri výrobe syrov napomáha zrážaniu mlieka a ako potravinový doplnok slúži na obohacovanie potravín vápnikom. Ďalej zmäkčuje vodu používanú na výrobu piva a používa sa na úpravy pitnej a stolovej vody. V bezvodej forme je pridávaný ako vysúšacia prísada do organických kvapalín a plynov.

Výroba

Možno ho pripraviť reakciou uhličitanu vápenatého a kyseliny chlorovodíkovej alebo Solvayovým procesom. Rovnako sa vyskytuje v prírode v minerálnych ložiskách.

Nežiaduce účinky

Požitie môže vo výnimočných prípadoch vyvolať žalúdočné alebo srdcové ťažkosti, ale za bežných podmienok sa jedná o bezpečnú látku vhodnú ako prísada do väčšiny potravín.

Doplňujúce informácie

Látka je povolená ako v ČR (celej EÚ) tak v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.