Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biela, jemne kryštalická až práškovitá silne hygroskopická látka.
Táto látka upravuje pH a funguje ako protispekavá a spevňujúca látka. Možno sa s ňou stretnúť v pekárskych výrobkoch, nealkoholických nápojoch, mäsových produktoch a údeninách. Používa sa ako spevňujúca látka v konzervovanom ovocí a zelenine, v marmeládach, konzervovaných paradajkách a tavených syroch. Pri výrobe syrov napomáha zrážaniu mlieka a ako potravinový doplnok slúži na obohacovanie potravín vápnikom. Ďalej zmäkčuje vodu používanú na výrobu piva a používa sa na úpravy pitnej a stolovej vody. V bezvodej forme je pridávaný ako vysúšacia prísada do organických kvapalín a plynov.
Možno ho pripraviť reakciou uhličitanu vápenatého a kyseliny chlorovodíkovej alebo Solvayovým procesom. Rovnako sa vyskytuje v prírode v minerálnych ložiskách.
Požitie môže vo výnimočných prípadoch vyvolať žalúdočné alebo srdcové ťažkosti, ale za bežných podmienok sa jedná o bezpečnú látku vhodnú ako prísada do väčšiny potravín.
Látka je povolená ako v ČR (celej EÚ) tak v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>