Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
V čistom stave je to biela kryštalická látka alebo prášok slanej chuti dobre rozpustný vo vode.
Chlorid draselný sa používa ako látka zvýrazňujúca chuť, ochucujúca látka dodávajúca slanosť – využíva sa ako náhrada alebo prímes chloridu sodného (kuchynskej soli) v potravinách s nižším obsahom sodíka – a látka kontrolujúca pH. Rovnako zmäkčuje mäso, podporuje fermentáciu pri výrobe piva a funguje ako želírujúca látka. Zároveň je prirodzeným zdrojom draslíka a využíva sa na obohacovanie potravín o tento prvok.
Najčastejšie sa pripravuje neutralizáciou roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou, ale vyskytuje sa aj v prírodných ložiskách ako čistý minerál.
V bežných dávkach je látka neškodná. Podľa niektorých zdrojov sa môžu po opakovanom požití vo výnimočných prípadoch objaviť malé vredy v tráviacom trakte. Vyššie dávky môžu spôsobiť podráždenie žalúdka a čriev, preháňavé účinky, slabosť alebo obehový kolaps.
V poľnohospodárstve sa chlorid draselný objavuje ako súčasť draselných hnojív. Za bežných podmienok je však chlorid draselný bezpečný av ČR (celej EÚ) je povolené ho pridávať do mnohých potravín, rovnako ako v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>