Kurzy ATAC

E508 - Chlorid draselný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E508 - Chlorid draselný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

V čistom stave je to biela kryštalická látka alebo prášok slanej chuti dobre rozpustný vo vode.

Použitie

Chlorid draselný sa používa ako látka zvýrazňujúca chuť, ochucujúca látka dodávajúca slanosť – využíva sa ako náhrada alebo prímes chloridu sodného (kuchynskej soli) v potravinách s nižším obsahom sodíka – a látka kontrolujúca pH. Rovnako zmäkčuje mäso, podporuje fermentáciu pri výrobe piva a funguje ako želírujúca látka. Zároveň je prirodzeným zdrojom draslíka a využíva sa na obohacovanie potravín o tento prvok.

Výroba

Najčastejšie sa pripravuje neutralizáciou roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou, ale vyskytuje sa aj v prírodných ložiskách ako čistý minerál.

Nežiaduce účinky

V bežných dávkach je látka neškodná. Podľa niektorých zdrojov sa môžu po opakovanom požití vo výnimočných prípadoch objaviť malé vredy v tráviacom trakte. Vyššie dávky môžu spôsobiť podráždenie žalúdka a čriev, preháňavé účinky, slabosť alebo obehový kolaps.

Doplňujúce informácie

V poľnohospodárstve sa chlorid draselný objavuje ako súčasť draselných hnojív. Za bežných podmienok je však chlorid draselný bezpečný av ČR (celej EÚ) je povolené ho pridávať do mnohých potravín, rovnako ako v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.