Kurzy ATAC

E507 - Kyselina chlorovodíková

Kategória: Aditívum / Aditívum

E507 - Kyselina chlorovodíková

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Bezfarebná alebo mierne žltkastá kvapalina; silná žieravina.

Použitie

V potravinárstve sa používa pri výrobe prídavných látok a manipulácia s ňou musí byť veľmi opatrná. Nachádza uplatnenie pri modifikácii potravinového škrobu, pri priemyselnej výrobe glutamátu sodného a želatíny, pri premene kukuričného škrobu na sirup a ako stabilizátor pH v pivovarníctve.

Výroba

Vzniká rozpustením plynného chlorovodíka vo vode.

Nežiaduce účinky

V koncentráciách používaných v potravinách je látka bezpečná. Obozretní by mali byť iba ľudia s látkou pracujúcou vo vysokých koncentráciách, v ktorých má žieravé účinky na kožu, oči a sliznice a už aj nízke koncentrácie vyvolávajú po krátkom čase po požití podráždenie krku.

Doplňujúce informácie

V tele sa bežne vyskytuje ako súčasť žalúdočných štiav. V ČR (celé EU) je kyselinu chlorovodíkovú možné použiť v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám – predovšetkým na úpravu pH. Povolená je tiež v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.