Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bezfarebná alebo mierne žltkastá kvapalina; silná žieravina.
V potravinárstve sa používa pri výrobe prídavných látok a manipulácia s ňou musí byť veľmi opatrná. Nachádza uplatnenie pri modifikácii potravinového škrobu, pri priemyselnej výrobe glutamátu sodného a želatíny, pri premene kukuričného škrobu na sirup a ako stabilizátor pH v pivovarníctve.
Vzniká rozpustením plynného chlorovodíka vo vode.
V koncentráciách používaných v potravinách je látka bezpečná. Obozretní by mali byť iba ľudia s látkou pracujúcou vo vysokých koncentráciách, v ktorých má žieravé účinky na kožu, oči a sliznice a už aj nízke koncentrácie vyvolávajú po krátkom čase po požití podráždenie krku.
V tele sa bežne vyskytuje ako súčasť žalúdočných štiav. V ČR (celé EU) je kyselinu chlorovodíkovú možné použiť v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám – predovšetkým na úpravu pH. Povolená je tiež v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>