Kurzy ATAC

E504 - Uhličitany horečnaté

Kategória: Aditívum / Aditívum

E504 - Uhličitany horečnaté

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Biele práškovité látky. Stretnúť sa môžeme aj s podrobnejším rozdelením 504(i) uhličitan horečnatý alebo 504(ii) hydrogénuhličitan horečnatý.

Použitie

Uhličitany horečnaté sú zdrojom horčíka nevyhnutného pre náš organizmus. Sú to stabilizátory, protispekavé látky a plnidlá pridávané do sypkých zmesí, žuvačiek, cukroviniek, majonéz, instantných polievok a kuchynskej soli, v ktorej zamedzujú hrudkovateniu. Zároveň ide o látky využívané na výrobu kakaa a na spracovávanie pitnej vody.

Výroba

Ako magnezit alebo dolomit sa uhličitan horečnatý nachádza v prírodných ložiskách. Priemyselne sa vyrába elektrolytickou reakciou kovov obsahujúcich horčík a oxidu uhličitého.

Nežiaduce účinky

Ide zrejme o zdraviu neškodné látky bez negatívnych vedľajších účinkov.

Doplňujúce informácie

Uhličitan horečnatý funguje ako dobrý pohlcovač vlhkosti, takže sa využíva v športe na lepšie úchopy – napríklad v horolezectvo alebo v gymnastike. V SR (celej EÚ) je ich použitie ako prídavných zložiek do potravín povolené; rovnaká situácia je aj v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.