Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biele práškovité látky. Stretnúť sa môžeme aj s podrobnejším rozdelením 504(i) uhličitan horečnatý alebo 504(ii) hydrogénuhličitan horečnatý.
Uhličitany horečnaté sú zdrojom horčíka nevyhnutného pre náš organizmus. Sú to stabilizátory, protispekavé látky a plnidlá pridávané do sypkých zmesí, žuvačiek, cukroviniek, majonéz, instantných polievok a kuchynskej soli, v ktorej zamedzujú hrudkovateniu. Zároveň ide o látky využívané na výrobu kakaa a na spracovávanie pitnej vody.
Ako magnezit alebo dolomit sa uhličitan horečnatý nachádza v prírodných ložiskách. Priemyselne sa vyrába elektrolytickou reakciou kovov obsahujúcich horčík a oxidu uhličitého.
Ide zrejme o zdraviu neškodné látky bez negatívnych vedľajších účinkov.
Uhličitan horečnatý funguje ako dobrý pohlcovač vlhkosti, takže sa využíva v športe na lepšie úchopy – napríklad v horolezectvo alebo v gymnastike. V SR (celej EÚ) je ich použitie ako prídavných zložiek do potravín povolené; rovnaká situácia je aj v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>