Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Uhličitan amónny je biela kryštalická alebo práškovitá látka; hydrogénuhličitan amónny je biely prášok bez zápachu, ktorý je iba čiastočne rozpustný vo vode. stretnúť sa môžeme aj s označením 503(i) uhličitan amónny alebo 503(ii) hydrogénuhličitan amónny
Uhličitany amónne sa používajú ako kypriace látky a prísady upravujúce pH. Objavujú sa v pekárenských výrobkoch a práškoch do pečiva; často tvoria kypriace látky v slanom pečive av sušienkách.
Uhličitan amónny sa priemyselne pripravuje vstrekovaním amoniaku do roztoku oxidu uhličitého alebo zahrievaním zmesi chloridu či síranu amónneho a kriedy. Hydrogénuhličitan amónny sa obvykle získava preháňaním plynného oxidu uhličitého koncentrovanou amónnou vodou.
Ľudské telo bežne znáša určité množstvo uhličitanových aj amónnych iónov, pretože ide o bežné súčasti metabolizmu. V menších množstvách – ako prídavné látky do potravín – sú teda uhličitany amónne bezpečné. Pokiaľ ide o vyššie množstvo, tie môžu spôsobovať problémy, napríklad podráždenie pokožky na rukách pri práci s cestom alebo problémy súvisiace s nerovnováhou kyslého a zásaditého prostredia v tele.
Uhličitan amónny môže slúžiť ako krmivo pre zvieratá. Hydrogénuhličitan amónny sa využíva aj v zdravotníctve ako prostriedok na odkašliavanie a ako látka na prečistenie čriev. V ČR (celé EU) smú byť uhličitany amónne pridávané takmer ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V nevyhnutnom množstve ich možno pridávať aj do kypriacich prostriedkov pre pekárske výrobky k detským príkrmom. V USA je ich použitie v potravinách taktiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>