Kurzy ATAC

E503 - Uhličitan amónny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E503 - Uhličitan amónny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Uhličitan amónny je biela kryštalická alebo práškovitá látka; hydrogénuhličitan amónny je biely prášok bez zápachu, ktorý je iba čiastočne rozpustný vo vode. stretnúť sa môžeme aj s označením 503(i) uhličitan amónny alebo 503(ii) hydrogénuhličitan amónny

Použitie

Uhličitany amónne sa používajú ako kypriace látky a prísady upravujúce pH. Objavujú sa v pekárenských výrobkoch a práškoch do pečiva; často tvoria kypriace látky v slanom pečive av sušienkách.

Výroba

Uhličitan amónny sa priemyselne pripravuje vstrekovaním amoniaku do roztoku oxidu uhličitého alebo zahrievaním zmesi chloridu či síranu amónneho a kriedy. Hydrogénuhličitan amónny sa obvykle získava preháňaním plynného oxidu uhličitého koncentrovanou amónnou vodou.

Nežiaduce účinky

Ľudské telo bežne znáša určité množstvo uhličitanových aj amónnych iónov, pretože ide o bežné súčasti metabolizmu. V menších množstvách – ako prídavné látky do potravín – sú teda uhličitany amónne bezpečné. Pokiaľ ide o vyššie množstvo, tie môžu spôsobovať problémy, napríklad podráždenie pokožky na rukách pri práci s cestom alebo problémy súvisiace s nerovnováhou kyslého a zásaditého prostredia v tele.

Doplňujúce informácie

Uhličitan amónny môže slúžiť ako krmivo pre zvieratá. Hydrogénuhličitan amónny sa využíva aj v zdravotníctve ako prostriedok na odkašliavanie a ako látka na prečistenie čriev. V ČR (celé EU) smú byť uhličitany amónne pridávané takmer ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V nevyhnutnom množstve ich možno pridávať aj do kypriacich prostriedkov pre pekárske výrobky k detským príkrmom. V USA je ich použitie v potravinách taktiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.