Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Uhličitan draselný je biely, silne hygroskopický prášok; hydrogénuhličitan tvoria biele kryštáliky alebo prášok – je bezfarebný, bez zápachu a je rozpustný vo vode. Sú zdrojom potrebného draslíka pre organizmus. Predtým nazývaný aj potaš alebo salajka. Hydroxid draselný sa sýti oxidom uhličitým. Pri reakcii hydroxidu draselného a oxidu uhličitého vzniká uhličitan draselný.
Látky sa považujú za bezpečné. Podľa niektorých zdrojov môže uhličitan draselný spôsobovať citlivým osobám podráždenie pokožky a zápaly kože na hlave, na čele a na rukách.
Tieto uhličitany fungujú ako emulgátory, majúce kypriace účinky a upravujú kyslosť potravín. Sú používané v pekárstve, pri výrobe margarínov a ako zdroj draslíka – tj slúžia na obohacovanie potravín týmto prvkom. Ďalej nachádzajú využitie pri spracovávaní kakaových bôbov a kávovinových náhradiek a ich účinky urýchľujú vysúšanie hrozienok.
Nariadenie Komisie (EÚ) 2017/1270 zo 14. júla 2017, je možné použitie E 501 u lúpaného, krájaného a na kúsky narezaného ovocia a zeleniny ako stabilizátor a regulátor kyslosti.
Potaš sa predtým získavala tradičným spôsobom - pálením lesného dreva. V ČR (celej EÚ) smú byť uhličitany draselné pridávané takmer ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V obmedzenom množstve ich možno pridávať aj do kypriacich prostriedkov pre pekárske výrobky k detským príkrmom. Povolené sú aj v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>