Kurzy ATAC

E500 - Uhličitany sodné

Kategória: Aditívum / Aditívum

E500 - Uhličitany sodné

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Uhličitan sodný sa pripravuje napríklad elektrolýzou morskej vody; hydrogénuhličitan sodný tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku; sekvikarbonát sodný je zmesou oboch predchádzajúcich solí.

Uhličitany sodné a zdravie

V bežných množstvách sa neobjavujú žiadne nežiaduce účinky, takže sú uhličitany sodné považované za bezpečné prídavné látky.

Uhličitany sodné v potravinárstve

Uhličitan, hydrogénuhličitan a sesquikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia, teda bývajú na potravinách súhrnne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať nežiaduce ióny kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám a žltnutiu potravín.

S uhličitanom sodným sa stretneme v:
- pekárenských výrobkoch,
- suchých zmesiach na výrobu nápojov,
- margarínoch.

Jeho kypriace účinky sa uplatňujú v slanom pečive, chleboch, oblátkach, bábovkách a podobne.

Sódy sa uplatňujú pri výrobe:
- sklá,
- v papierenskom priemysle,
- mydiel,
- pracích prostriedkov,
- hasiacich prípravkov.

Hydrogénuhličitan sodný sa okrem iného objavuje v práškových zmesiach na výrobu:
- palaciniek
- sušienok,
- muffinov.

Ďalej tiež ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach alebo šerbetoch.

Sekvikarbonát sodný pôsobí ako neutralizátor v:
- masle,
- smotane,
- zmrzlinách.

Využíva sa tiež pri spracovaní olív pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao av konzervovanom hrášku.

V ČR (celé EU) smú byť v nevyhnutnom množstve pridávané ku všetkým potravinám aj do detskej výživy a možno ich tiež používať ako súčasť kypriacich prostriedkov pre pekárske výrobky k detským príkrmom. Ich použitie v potravinách je povolené aj v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.