Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Uhličitan sodný sa pripravuje napríklad elektrolýzou morskej vody; hydrogénuhličitan sodný tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku; sekvikarbonát sodný je zmesou oboch predchádzajúcich solí.
V bežných množstvách sa neobjavujú žiadne nežiaduce účinky, takže sú uhličitany sodné považované za bezpečné prídavné látky.
Uhličitan, hydrogénuhličitan a sesquikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia, teda bývajú na potravinách súhrnne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať nežiaduce ióny kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám a žltnutiu potravín.
S uhličitanom sodným sa stretneme v:
- pekárenských výrobkoch,
- suchých zmesiach na výrobu nápojov,
- margarínoch.
Jeho kypriace účinky sa uplatňujú v slanom pečive, chleboch, oblátkach, bábovkách a podobne.
Sódy sa uplatňujú pri výrobe:
- sklá,
- v papierenskom priemysle,
- mydiel,
- pracích prostriedkov,
- hasiacich prípravkov.
Hydrogénuhličitan sodný sa okrem iného objavuje v práškových zmesiach na výrobu:
- palaciniek
- sušienok,
- muffinov.
Ďalej tiež ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach alebo šerbetoch.
Sekvikarbonát sodný pôsobí ako neutralizátor v:
- masle,
- smotane,
- zmrzlinách.
Využíva sa tiež pri spracovaní olív pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao av konzervovanom hrášku.
V ČR (celé EU) smú byť v nevyhnutnom množstve pridávané ku všetkým potravinám aj do detskej výživy a možno ich tiež používať ako súčasť kypriacich prostriedkov pre pekárske výrobky k detským príkrmom. Ich použitie v potravinách je povolené aj v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>