Kurzy ATAC

E495 - Monopalmitis sorbitol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E495 - Monopalmitis sorbitol

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Krémovo sfarbené až hnedé vločky alebo tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachom. Vzniká zahrievaním sorbitolu s kyselinou palmitovou.

Monopalmitát sorbitolu a zdravie

U tejto látky sa neprejavili žiadne negatívne vedľajšie účinky.

Monopalmitát sorbitolu v potravinárstve

Emulgátor využívaný v pekárskych a cukrárskych výrobkoch, v ktorých môže svojimi účinkami zastúpiť iný, podobný emulgátor – monostearát sorbitolu (E491).

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. V SR v minulosti nebola povolená, dnes sa pridáva do rovnakých potravín, do ktorých je bezpečné pridávať emulgátor E491 (platí pre celú EÚ). V USA av Austrálii sa táto látka v potravinách objaviť nesmie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.