Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Viskózna olejovitá kvapalina jantárovej farby, prípadne krémové až hnedé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachom. Vzniká zahrievaním sorbitolu s kyselinou olejovou.
Súdiac podľa ostatných esterov sorbitolu, ktoré sú bezpečné, možno analogicky odvodiť, že negatívne účinky pravdepodobne nemá ani táto látka.
Vyskytuje sa v:
- pekárenských a cukrárskych výrobkoch,
- zmrzlinách,
- sypkých náhradkách mlieka.
Využíva sa ako odpeňovač pri výrobe droždia a element dodávajúci plasticitu žuvačkám. Funguje ako emulgačná prísada do špeciálnych výživových substancií a farmaceutík.
Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. V minulosti nebola v SR povolená, avšak dnes sa smie pridávať do všetkých potravín, do ktorých je možné pridávať emulgátor E491 (platí pre celú EÚ). V USA ani v Austrálii nie je táto látka povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>