Kurzy ATAC

E494 - Monooleát sorbitolu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E494 - Monooleát sorbitolu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Viskózna olejovitá kvapalina jantárovej farby, prípadne krémové až hnedé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachom. Vzniká zahrievaním sorbitolu s kyselinou olejovou.

Monooleát sorbitolu a zdravie

Súdiac podľa ostatných esterov sorbitolu, ktoré sú bezpečné, možno analogicky odvodiť, že negatívne účinky pravdepodobne nemá ani táto látka.

Monooleát sorbitolu v potravinárstve

Vyskytuje sa v:
- pekárenských a cukrárskych výrobkoch,
- zmrzlinách,
- sypkých náhradkách mlieka.

Využíva sa ako odpeňovač pri výrobe droždia a element dodávajúci plasticitu žuvačkám. Funguje ako emulgačná prísada do špeciálnych výživových substancií a farmaceutík.

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. V minulosti nebola v SR povolená, avšak dnes sa smie pridávať do všetkých potravín, do ktorých je možné pridávať emulgátor E491 (platí pre celú EÚ). V USA ani v Austrálii nie je táto látka povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.