Kurzy ATAC

E493 - Monolaurát sorbitolu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E493 - Monolaurát sorbitolu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Viskózna olejovitá kvapalina jantárovej farby, prípadne krémové až hnedé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachom. Vzniká zahrievaním sorbitolu s kyselinou laurinovou.

Monolaurát sorbitolu azdravie

Súdiac podľa ostatných esterov sorbitolu, ktoré sú bezpečné, možno analogicky odvodiť, že negatívne účinky pravdepodobne nemá ani táto látka.

Monolaurát sorbitolu v potravinárstve

Monolaurát sorbitolu pôsobí ako emulgátor a stabilizátor v pekárskych a cukrárskych výrobkoch, zmrzlinách a dezertoch.

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. V SR sa smie pridávať do rovnakých potravín ako emulgátor E491 (platí pre celú EÚ); v USA ani v Austrálii sa používať nesmie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.