Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Svetložltý prášok. Vyrába sa esterifikáciou sorbitolu kyselinou stearovou v pomere molárnych hmotností 1:3.
Látka nevykazuje žiadne negatívne vedľajšie účinky, iba môže zvyšovať hladinu vstrebávania látok rozpustných v tukoch.
Jedná sa o stabilizátor a emulgátor zabraňujúci kryštalizácii tukov v čokoládách, margarínoch, zmrzlinách a dezertoch.
Používa sa v:
- cukrárskych polevách,
- sypkých náhradkách mlieka,
- pri výrobe chleba, ktorému dodáva objem.
Uplatňuje sa pri homogénnom premiešavaní potravín na báze vody a oleja a ako penotvorný činiteľ.
Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. V SR táto látka v minulosti nebola povolená, ale teraz ju možno pridávať do všetkých vybraných potravín, do ktorých je povolené pridávať emulgátor E491 (platí pre celú EÚ). V USA ide o zakázanú látku.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>