Kurzy ATAC

E492 - Tristearát sorbitolu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E492 - Tristearát sorbitolu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Svetložltý prášok. Vyrába sa esterifikáciou sorbitolu kyselinou stearovou v pomere molárnych hmotností 1:3.

Tristearát sorbitolu a zdravie

Látka nevykazuje žiadne negatívne vedľajšie účinky, iba môže zvyšovať hladinu vstrebávania látok rozpustných v tukoch.

Tristearát sorbitolu v potravinárstve

Jedná sa o stabilizátor a emulgátor zabraňujúci kryštalizácii tukov v čokoládách, margarínoch, zmrzlinách a dezertoch.

Používa sa v:
- cukrárskych polevách,
- sypkých náhradkách mlieka,
- pri výrobe chleba,
ktorému dodáva objem.

Uplatňuje sa pri homogénnom premiešavaní potravín na báze vody a oleja a ako penotvorný činiteľ.

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. V SR táto látka v minulosti nebola povolená, ale teraz ju možno pridávať do všetkých vybraných potravín, do ktorých je povolené pridávať emulgátor E491 (platí pre celú EÚ). V USA ide o zakázanú látku.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.