Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Krémovo biely prášok voskovitej konzistencie. Pripravuje sa esterifikáciou zhodných molárnych hmotností sorbitolu a kyseliny stearovej.
Iba pri veľmi vysokých dávkach tejto látky sa u testovaných zvierat prejavili zmeny činnosti pečene a obličiek, v bežnom množstve ide o substanciu bez vedľajších účinkov. Pri použití vyšších dávok môže pôsobiť ako alergén u citlivých osôb.
Látka pôsobí ako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových cukríkoch zabraňuje zmenám farby, ku ktorým dochádza po zahriatí a opätovnom ochladení. Využíva sa v rôznych polevách a krémoch, ktorým dodáva vzdušnosť, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnosť pien a nachádza sa v práškových náhradách mlieka do kávy.
Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. Dnes je v ČR (celej EÚ) monostearát sorbitolu povolený iba v:
- jemnom a trvanlivom pečive,
- cukrárskych výrobkoch,
- sladkých dezertných omáčkach (vykurovacích),
- polevách pre cukrárske výrobky,
- emulgovaných tukoch,
- náhradách mlieka a smotany,
- tekutých koncentrátoch z čaju,
- tekutých koncentrátoch výluhov z ovocia a bylín,
- zmrzlinách,
- dezertoch,
- cukrovinkách,
- majonézach,
- droždie,
- žuvačkách.
Povolený je aj v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>