Kurzy ATAC

E491 - Sorbitol monostearát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E491 - Sorbitol monostearát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Krémovo biely prášok voskovitej konzistencie. Pripravuje sa esterifikáciou zhodných molárnych hmotností sorbitolu a kyseliny stearovej.

E491 a zdravie

Iba pri veľmi vysokých dávkach tejto látky sa u testovaných zvierat prejavili zmeny činnosti pečene a obličiek, v bežnom množstve ide o substanciu bez vedľajších účinkov. Pri použití vyšších dávok môže pôsobiť ako alergén u citlivých osôb.

E491 v potravinárstve

Látka pôsobí ako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových cukríkoch zabraňuje zmenám farby, ku ktorým dochádza po zahriatí a opätovnom ochladení. Využíva sa v rôznych polevách a krémoch, ktorým dodáva vzdušnosť, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnosť pien a nachádza sa v práškových náhradách mlieka do kávy.

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. Dnes je v ČR (celej EÚ) monostearát sorbitolu povolený iba v:
- jemnom a trvanlivom pečive,
- cukrárskych výrobkoch,
- sladkých dezertných omáčkach (vykurovacích),
- polevách pre cukrárske výrobky,
- emulgovaných tukoch,
- náhradách mlieka a smotany,
- tekutých koncentrátoch z čaju,
- tekutých koncentrátoch výluhov z ovocia a bylín,
- zmrzlinách,
- dezertoch,
- cukrovinkách,
- majonézach,
- droždie,
- žuvačkách.

Povolený je aj v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.