Kurzy ATAC

E488 - Etoxylované mono a di glyceridy

Kategória: Aditívum / Aditívum

E488 - Etoxylované mono a di glyceridy

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Nevýrazné, mierne žltkasté olejovité kvapaliny alebo riedke gély. Vyrábajú sa glycerolýzou jedlých tukov alebo priamou esterifikáciou glycerolu zmesou stearových, palmitových a myristových kyselín.

E488 a zdravie

Počas testov na zvieratách nevykazovali látky žiadne vedľajšie negatívne účinky.

E488 v potravinárstve

Vyskytujú sa ako súčasť:
- protispekavých látok,
- tort,
- poliev zo šľahaného rastlinného oleja,
- polevových zmesí,
- cukrových poliev,
- mrazených dezertov,
- margarínov,
- pudingov,
- arašidového masla,
- náhradiek mlieka či smotany do kávy.

Účinkujú aj ako emulgátory, uľahčujú šľahanie, skvalitňujú cesto a zmäkčujú chlebovú striedku.

Môžu sa vyrábať zo živočíšnych tukov. Akútne vystavenie pôsobnosti týchto látok môže vyvolať podráždenie kože, dýchacích ciest, tráviaceho traktu či očí. Látky sú v ČR (celej EÚ) ako prídavné zložky potravín zakázané. V USA ide o látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.