Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Nevýrazné, mierne žltkasté olejovité kvapaliny alebo riedke gély. Vyrábajú sa glycerolýzou jedlých tukov alebo priamou esterifikáciou glycerolu zmesou stearových, palmitových a myristových kyselín.
Počas testov na zvieratách nevykazovali látky žiadne vedľajšie negatívne účinky.
Vyskytujú sa ako súčasť:
- protispekavých látok,
- tort,
- poliev zo šľahaného rastlinného oleja,
- polevových zmesí,
- cukrových poliev,
- mrazených dezertov,
- margarínov,
- pudingov,
- arašidového masla,
- náhradiek mlieka či smotany do kávy.
Účinkujú aj ako emulgátory, uľahčujú šľahanie, skvalitňujú cesto a zmäkčujú chlebovú striedku.
Môžu sa vyrábať zo živočíšnych tukov. Akútne vystavenie pôsobnosti týchto látok môže vyvolať podráždenie kože, dýchacích ciest, tráviaceho traktu či očí. Látky sú v ČR (celej EÚ) ako prídavné zložky potravín zakázané. V USA ide o látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>