Kurzy ATAC

E483 - Stearyltartarát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E483 - Stearyltartarát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pri 25 ° C je stearyltartarát mastnou pevnou látkou krémovej farby. Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny tartarovej 1-oktadekanolom.

Stearyltartarát a zdravie

Vďaka niekoľkým uskutočneným štúdiám na zvieratách môžeme konštatovať, že je látka bezpečná.

Stearyltartarát v potravinárstve

Ide o emulgátor používaný v pekárenskom priemysle pre svoju schopnosť spevňovať cesto.

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. Napriek tomu, že v minulosti nebolo v ČR používanie tejto látky povolené, dnes tu uplatnenie nachádza, a to najmä pri výrobe chleba a dezertov. Používanie platí pre celú EÚ. V USA aj Austrálii stearyltartarát povolený nie je, hoci je považovaný za bezpečnú prídavnú látku.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.