Kurzy ATAC

E482 - Stearoyllaktylát vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E482 - Stearoyllaktylát vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Biely až mierne žltkastý sypký prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom. Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou hydroxidom vápenatým.

E482 a zdravie

Nie sú známe žiadne jej negatívne vedľajšie účinky.

E482 v potravinárstve

Tento emulgátor a stabilizátor sa používa v pekárenskom priemysle ako látka spevňujúca cesto, ktoré potom má vyšší objem a dlhšiu trvanlivosť. Rovnako uľahčuje úpravu umelých šľahačiek a vaječných bielkov, pridáva sa do margarínov (všeobecne slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja) a zmesí nahrádzajúcich mlieko do kávy.

Stearoyllaktylát možno nájsť aj v:
- majonézach,
- instantných polievkach,
- zmrzlinách.

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. Táto látka v SR v minulosti nebola povolená, avšak dnes sa už ako prídavná zložka potravín bežne používa (platí pre celú EÚ). Rovnaká situácia panuje aj v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.