Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biely až mierne žltkastý sypký prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom. Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou hydroxidom vápenatým.
Nie sú známe žiadne jej negatívne vedľajšie účinky.
Tento emulgátor a stabilizátor sa používa v pekárenskom priemysle ako látka spevňujúca cesto, ktoré potom má vyšší objem a dlhšiu trvanlivosť. Rovnako uľahčuje úpravu umelých šľahačiek a vaječných bielkov, pridáva sa do margarínov (všeobecne slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja) a zmesí nahrádzajúcich mlieko do kávy.
Stearoyllaktylát možno nájsť aj v:
- majonézach,
- instantných polievkach,
- zmrzlinách.
Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk. Táto látka v SR v minulosti nebola povolená, avšak dnes sa už ako prídavná zložka potravín bežne používa (platí pre celú EÚ). Rovnaká situácia panuje aj v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>