Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Krémovo sfarbený prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom. Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou uhličitanom sodným alebo hydroxidom sodným.
Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žiadne nežiaduce účinky
Emulgátor s radom uplatnenia. Predlžuje trvanlivosť cesta na výrobu chleba, žemlí, taštičiek či tortíl, používa sa v:
- niektorých margarínoch,
- práškových náhradách mlieka a kávy,
- pudingoch,
- trvanlivých šľahačkách,
- cukrovinkách,
na výrobu:
- snackov na báze obilnín a zemiakov,
- mäsových konzerv,
- majonéz,
- instantných polievok,
- zmrzlín,
- žuvačiek.
Má využitie ako stabilizátor, slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja a uľahčuje šľahanie vaječných bielkov. Táto látka sa často pridáva aj do kŕmenia pre psy a mačky.
V ČR (celej EÚ) je už dnes ako prídavná látka do vybraných potravín povolený, rovnako ako v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>