Kurzy ATAC

E481 - Stearoylaktylát sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E481 - Stearoylaktylát sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Krémovo sfarbený prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom. Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou uhličitanom sodným alebo hydroxidom sodným.

E481 a zdravie

Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žiadne nežiaduce účinky

E481 v potravinárstve

Emulgátor s radom uplatnenia. Predlžuje trvanlivosť cesta na výrobu chleba, žemlí, taštičiek či tortíl, používa sa v:
- niektorých margarínoch,
- práškových náhradách mlieka a kávy,
- pudingoch,
- trvanlivých šľahačkách,
- cukrovinkách,

na výrobu:
- snackov na báze obilnín a zemiakov,
- mäsových konzerv,
- majonéz,
- instantných polievok,
- zmrzlín,
- žuvačiek.

Má využitie ako stabilizátor, slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja a uľahčuje šľahanie vaječných bielkov. Táto látka sa často pridáva aj do kŕmenia pre psy a mačky.

V ČR (celej EÚ) je už dnes ako prídavná látka do vybraných potravín povolený, rovnako ako v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.