Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biela alebo sivá voskovitá pevná látka horké chuťou voňajúce po oktanol. Pripravuje sa esterifikáciou oktylakoholu kyselinou jantárovou.
Možné vedľajšie účinky sú mierne a môžu zahŕňať bolesti brucha, hnačku alebo kŕče, ale môže dôjsť aj k vážnym alergickým reakciám.
Ide o emulgátor vyskytujúci sa v:
- nápojoch v prášku,
- žuvačkách,
- kakau,
- nealkoholických nápojoch,
- šerbetoch,
- majonézach,
- margarínoch,
- instantných polievkach,
- sušenom alebo ochutenom mlieku.
Užíva sa tiež pri výrobe nerafinovaného cukru a ako zvlhčujúce činidlo pri čistení ovocia a listovej zeleniny. Látka sa používa aj v zdravotníctve ako podporné laxatívum av poľnohospodárstve ako pesticíd.
Na rozdiel od USA nie je dioktylsulfosukcinát sodný v ČR (celej EÚ) ako prídavná potravinová látka povolený.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>