Kurzy ATAC

E477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami

Kategória: Aditívum / Aditívum

E477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Biele voskovité vločky, perličky alebo pevné látky. Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou propylénglykolu niektorými mastnými kyselinami.

Použitie

Nie sú známe žiadne negatívne účinky.

Výroba

Ide o emulgátory a stabilizátory, ktoré sa uplaťujú pri pečení báboviek, tort a podobných výrobkov, v ktorých napomáhajú zmiešaniu tuku s tekutinou, stabilizujú vzniknuté emulzie a podporujú spojenie vzduchu a tuku.

Objavujú sa v:
- rôznych tukoch,
- margarínoch,
- majonézach,
- instantných polievkach,
- sušenom alebo ochutenom mlieku.

Týmto látkam by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že ide o substancie pochádzajúce zo živočíšnych tukov. Tieto látky neboli predtým v ČR povolené, teraz sa smú pridávať do niektorých vybraných potravín, napríklad do jemného a trvanlivého pečiva, cukrárskych výrobkov, emulgovaných tukov na pekárske účely, nemliečnych náhrad mlieka a smotany, zmrzlín, cukroviniek na báze cukru, dezertov a prípravkov nahradzujúcich smotanu na šľahanie (platí pre celú EÚ). Povolené sú aj v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.