Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biele voskovité vločky, perličky alebo pevné látky. Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou propylénglykolu niektorými mastnými kyselinami.
Nie sú známe žiadne negatívne účinky.
Ide o emulgátory a stabilizátory, ktoré sa uplaťujú pri pečení báboviek, tort a podobných výrobkov, v ktorých napomáhajú zmiešaniu tuku s tekutinou, stabilizujú vzniknuté emulzie a podporujú spojenie vzduchu a tuku.
Objavujú sa v:
- rôznych tukoch,
- margarínoch,
- majonézach,
- instantných polievkach,
- sušenom alebo ochutenom mlieku.
Týmto látkam by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že ide o substancie pochádzajúce zo živočíšnych tukov. Tieto látky neboli predtým v ČR povolené, teraz sa smú pridávať do niektorých vybraných potravín, napríklad do jemného a trvanlivého pečiva, cukrárskych výrobkov, emulgovaných tukov na pekárske účely, nemliečnych náhrad mlieka a smotany, zmrzlín, cukroviniek na báze cukru, dezertov a prípravkov nahradzujúcich smotanu na šľahanie (platí pre celú EÚ). Povolené sú aj v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>