Kurzy ATAC

E476 - Polyglycerolpolyricínoleát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E476 - Polyglycerolpolyricínoleát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o žltkastú viskóznu kvapalinu. Pripravujú sa esterifikáciou polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Priemyselne sa vyrába z prirodzených mastných kyselín a glycerínu.

E476 a zdravie

Niektoré testy údajne potvrdili, že môže mať negatívne vedľajšie účinky, napríklad vyvolať črevné problémy alebo alergiu. Iné testy však žiadne jeho negatívne vplyvy nepreukázali. V Českej republike (celej EÚ) smie byť polyglycerolpolyricinoleát pridávaný do nízkotučných nátierok a zálievok, do čokoládových cukroviniek a čokolád.

E476 v potravinárstve

Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytujúci sa v zálievkach a nátierkach so zníženým obsahom tuku av kakaových alebo čokoládových cukrovinkách. Vďaka svojim účinkom umožňuje vytvárať tenšie vrstvy čokoládových polev a využíva sa na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja.

Nachádza sa tiež v:
- mliečnych výrobkoch,
- majonézach,
- instantných polievkach,
- mrazených dezertoch,
- margarínoch.

Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.