Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o žltkastú viskóznu kvapalinu. Pripravujú sa esterifikáciou polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Priemyselne sa vyrába z prirodzených mastných kyselín a glycerínu.
Niektoré testy údajne potvrdili, že môže mať negatívne vedľajšie účinky, napríklad vyvolať črevné problémy alebo alergiu. Iné testy však žiadne jeho negatívne vplyvy nepreukázali. V Českej republike (celej EÚ) smie byť polyglycerolpolyricinoleát pridávaný do nízkotučných nátierok a zálievok, do čokoládových cukroviniek a čokolád.
Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytujúci sa v zálievkach a nátierkach so zníženým obsahom tuku av kakaových alebo čokoládových cukrovinkách. Vďaka svojim účinkom umožňuje vytvárať tenšie vrstvy čokoládových polev a využíva sa na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja.
Nachádza sa tiež v:
- mliečnych výrobkoch,
- majonézach,
- instantných polievkach,
- mrazených dezertoch,
- margarínoch.
Tejto látke by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že východiskovou surovinou pri jej výrobe bol živočíšny tuk.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>