Kurzy ATAC

E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami

Kategória: Aditívum / Aditívum

E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Žlté či svetlo hnedé kvapaliny alebo polotuhé látky. Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou polyglycerolu mastnými kyselinami.

E475 a zdravie

Testy týchto esterov nepreukázali žiadne nežiaduce účinky.

E475 v potravinárstve

Tieto estery tvoria celý rad emulgátorov, ktorých vlastnosti sa rôznia podľa charakteru použitých mastných kyselín a podmienok pri ich výrobe. Využíva sa ich napríklad na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja alebo v šľahaných krémoch, tukoch a margarínoch. Majú vplyv na vlastnosti čokolády a pomáhajú tvoriť hladký a lesklý povrch margarínu a dezertov. V pekárstve sa používajú v sladkých cestách – zlepšujú ich štruktúru a zväčšujú objem.

Objavujú sa tiež:
- ako stabilizátory niektorých nápojov,
- v mliečnych výrobkoch,
- majonézach,
- instantných polievkach.

Týmto látkam by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že ide o substancie pochádzajúce zo živočíšnych tukov. V ČR (celé EU) smú byť tieto látky pridávané do vybraných potravín, napríklad do jemného a trvanlivého pečiva, do cukrárskych výrobkov, emulzných likérov, výrobkov z vajec, mlieka v prášku, žuvačiek, emulgovaných tukov, sladkostí na báze cukru a dezertov. V minulosti u nás tieto látky neboli povolené, dnes sa bežne používajú nielen tu, ale aj v potravinárstve USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.