Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Žlté či svetlo hnedé kvapaliny alebo polotuhé látky. Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou polyglycerolu mastnými kyselinami.
Testy týchto esterov nepreukázali žiadne nežiaduce účinky.
Tieto estery tvoria celý rad emulgátorov, ktorých vlastnosti sa rôznia podľa charakteru použitých mastných kyselín a podmienok pri ich výrobe. Využíva sa ich napríklad na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja alebo v šľahaných krémoch, tukoch a margarínoch. Majú vplyv na vlastnosti čokolády a pomáhajú tvoriť hladký a lesklý povrch margarínu a dezertov. V pekárstve sa používajú v sladkých cestách – zlepšujú ich štruktúru a zväčšujú objem.
Objavujú sa tiež:
- ako stabilizátory niektorých nápojov,
- v mliečnych výrobkoch,
- majonézach,
- instantných polievkach.
Týmto látkam by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že ide o substancie pochádzajúce zo živočíšnych tukov. V ČR (celé EU) smú byť tieto látky pridávané do vybraných potravín, napríklad do jemného a trvanlivého pečiva, do cukrárskych výrobkov, emulzných likérov, výrobkov z vajec, mlieka v prášku, žuvačiek, emulgovaných tukov, sladkostí na báze cukru a dezertov. V minulosti u nás tieto látky neboli povolené, dnes sa bežne používajú nielen tu, ale aj v potravinárstve USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>