Kurzy ATAC

E474 - Sacharoglyceridy

Kategória: Aditívum / Aditívum

E474 - Sacharoglyceridy

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vyskytujú sa v podobe jemných pevných látok, tuhých gélov alebo čisto či špinavo bielych práškov. Vznikajú reakciou sacharózy s jedlými tukmi alebo olejmi.

Sacharoglyceridy a zdravie

V priebehu štúdií na zvieratách neboli objavené nežiaduce účinky.

Sacharoglyceridy v potravinárstve

Sacharoglyceridov sa využíva v pekárenskom priemysle na zlepšenie vlastností cesta pri miesení a pečení a na zlepšenie kvality cukroviniek alebo čokolády. Ide o emulgátory účinné v emulziách typu voda v tuku, napríklad v margarínoch.

Nachádzajú sa v:
- cukrovinkách,
- dezertoch,
- omáčkach,
- nízkotučných výrobkoch,
- polievkach
- sušených náhradkách smotany do kávy.

Týmto látkam by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že ide o substancie pochádzajúce zo živočíšnych tukov. V EÚ (ČR) sú povolené aj v celom rade alkoholických nápojov. V USA av Austrálii sú tieto látky zakázané dodnes.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.