Kurzy ATAC

E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami

Kategória: Aditívum / Aditívum

E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Mäkké pevné látky, tuhé gély alebo biele či sivé prášky. Estery sacharózy sa vyrábajú reakciami cukrov s rôznymi mastnými kyselinami.

E473 a zdravie

Látky patriace pod označenie E473 sú v tele štiepené na prirodzené zložky potravín – cukry a mastné kyseliny, pričom zvyšné súčasti bezpečne prechádzajú tráviacim traktom. Pri ich nadmernom príjme môže vo výnimočných prípadoch dôjsť k črevným alebo žalúdočným problémom.

E473 v potravinárstve

Vďaka rozhodnutiu FDA sú od roku 1982 využívané ako zložky ochranných povlakov na rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Rovnako plní úlohu emulgátorov, stabilizátorov a látok určujúcich štruktúru, čo zahŕňa aj udržiavanie peny, a tiež v:
- pekárenských a cukrárenských výrobkoch,
- mrazených krémoch,
- niektorých omáčkach,
- šalátových zálievkach,
- práškovom a ochutenom mlieku,
- margarínu,
- majonézach,
- žuvačkách,

v ktorých zabraňujú nadmernej lepivosti k zubom.

Týmto látkam by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že ide o substancie pochádzajúce zo živočíšnych tukov. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) stanovila, že sú tieto estery pre ľudské telo neškodné av ČR (celej EÚ) aj v USA sú teda povolené ako prísady do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.