Kurzy ATAC

E472 - Estery mono a diglyceridov mastných kyselín a, b, c, d, e, f

Kategória: Aditívum / Aditívum

E472 - Estery mono a diglyceridov mastných kyselín a, b, c, d, e, f

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o širšie spektrum zlúčenín, ktorých skupenstvo sa pohybuje od čírych a nestálych kvapalín, cez biele či žltkasté a viskózne až k hnedastým a svetlo hnedým; z hľadiska pevnejších látok potom tvoria žltkasté vosky až biele či svetlo žlté pevné látky. Všetky sa pripravujú čiastočnou esterifikáciou glycerolu niektorými prírodnými mastnými kyselinami a látkami špecifickými pre vznik požadovaného esteru (napr. kyselinou mliečnou, octovou, citrónovou, vínnou či acetylvinnou).

E472 a zdravie

Estery prechádzajú obvyklou látkovou výmenou, s výnimkou esterov typu E, ktoré sa v tele nevstrebávajú úplne. Iné nežiaduce účinky estery nemajú a sú považované za bezpečné látky.

E472 v potravinárstve

Všetky estery mastných kyselín sú emulgátory, ktoré zlepšujú vlastnosti potravín. Estery A (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou octovou) sú obsiahnuté v stužených tukoch, v práškovej šľahačke a používajú sa na ošetrovanie mastných výrobkov a ovocia pred vzdušným kyslíkom. Estery B (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou mliečnou) sú využívané v sypkých zmesiach na pečenie, v práškovej šľahačke av pekárskych výrobkoch. Estery C (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou citrónovou) využíva pekársky priemysel, sú obsiahnuté v potravinách s vysokým obsahom tuku, zabraňujú žltnutiu potravín a pôsobia ako antioxidanty. Estery D (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou vínnou) sú ako emulgátory využívané veľmi zriedka. Esterov E (mono- a diglyceridov mastných kyselín s kyselinou mono- a diacetylvinnou) aj esterov F (zmiešaných esterov mono- a digylceridov mastných kyselín s kyselinami octovou a vínnou) sa tiež využíva v pekárstve – na spevnenie chlebového cesta a ďalších výrobkov. Estery E sa navyše pridávajú do tukov a olejov, aby znížili ich prskavosť pri zahriatí.

Niektoré estery mastných kyselín sa nachádzajú v toaletných prípravkoch a detergentoch. V SR (celej EÚ) je povolené pridávanie týchto látok v nevyhnutnom množstve do väčšiny potravín. V detskej výžive je povolené používať tieto látky v obmedzenom množstve na výrobu detských príkrmov. V USA je používanie týchto esterov taktiež povolené s výnimkou esterov typu D.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.