Kurzy ATAC

E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o širšie spektrum zlúčenín, ktorých skupenstvo sa pohybuje od tmavo žltých až hnedých olejovitých kvapalín po biele až špinavo biele voskovité pevné látky. Tieto pevné látky sa môžu vyskytovať vo forme vločiek, práškov či malých pevných perličiek. Pokiaľ ide o chuť, môžu ju mať olejovitú, tučnú alebo neutrálnu. Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou glycerolu vybranými prírodnými mastnými kyselinami. Možno ich získať zo živočíšnych tukov i rastlinných olejov – teda napríklad z bravčovej masti a loja alebo z bavlníkového, sójového či slnečnicového oleja.

E471 a zdravie

Nemajú žiadne zásadné negatívne účinky a možno ich považovať za prirodzenú súčasť potravy. Iba pri nadmernom príjme nasýtených mastných kyselín môže dôjsť k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi. Diglyceridy mastných kyselín sú podľa niektorých zdrojov neustále dôsledne testované kvôli svojim možným mutagénnym, teratogénnym a subakútnym účinkom a tiež kvôli možnému vplyvu na ľudskú reprodukciu.

E471 v potravinárstve

Ide o najčastejšie používané stabilizátory a emulgátory – nachádzajú sa v:
- pekárenských výrobkoch,
- cukrovinkách,
- mrazených dezertoch,
- slanom pečive,
- margarínoch,
- stuženom tuku,
- majonézach,
- sušenom mlieku,
- práškovej smotane,
- čokoláde,
- žuvačkách,
- mäsových nátierkach,
- instantných polievkach,
- vitamínových tabletách.

Mono- a diglyceridy mastných kyselín sú súčasťou bežných tukov – triglyceridov a môžu vznikať samovoľne pri úprave potravín.

Týmto látkam by sa mali vyhýbať vegetariáni, pretože je pravdepodobné, že ide o substancie pochádzajúce zo živočíšnych tukov. Tieto látky sú v ČR (celej EÚ) aj v USA povolené ako bežná súčasť väčšiny potravín a môžu sa dokonca v obmedzenom množstve pridávať aj do mliečnej dojčenskej výživy.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.