Kurzy ATAC

E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin

Kategória: Aditívum / Aditívum

E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Biele alebo krémovo biele ľahké prášky, šupinky alebo polotuhé látky. Bližšie delenie: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín a 470 b - horečnaté soli mastných kyselín. Vyrábajú sa reakciou oxidov príslušných prvkov s mastnými kyselinami.

E470 a zdravie

Soli mastných kyselín sú bežnými produktmi metabolizmu tukov, preto sa nepredpokladá, že by mohli mať na ľudský organizmus neblahý vplyv. Vo výnimočných prípadoch môžu narušiť a pozmeniť črevnú sliznicu.

E470 v potravinárstve

Tieto látky sú využívané ako emulgátory, stabilizátory a protispekavé látky. Vyskytujú sa v pekárenských výrobkoch, ako sú napríklad bábovky, koláče alebo chlieb.

V rámci EÚ sa objavujú v čoraz väčšom množstve potravín, napríklad v:
- prášku do pečiva,
- kockovom cukre,
- cesnakovom a cibuľovom granule.

Niektoré soli mastných kyselín sa používajú ako lubrikanty alebo látky zabraňujúce prichyteniu.

V ČR (celej EÚ) je používanie látok v nevyhnutnom množstve povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie týchto solí tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.