Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biele alebo krémovo biele ľahké prášky, šupinky alebo polotuhé látky. Bližšie delenie: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín a 470 b - horečnaté soli mastných kyselín. Vyrábajú sa reakciou oxidov príslušných prvkov s mastnými kyselinami.
Soli mastných kyselín sú bežnými produktmi metabolizmu tukov, preto sa nepredpokladá, že by mohli mať na ľudský organizmus neblahý vplyv. Vo výnimočných prípadoch môžu narušiť a pozmeniť črevnú sliznicu.
Tieto látky sú využívané ako emulgátory, stabilizátory a protispekavé látky. Vyskytujú sa v pekárenských výrobkoch, ako sú napríklad bábovky, koláče alebo chlieb.
V rámci EÚ sa objavujú v čoraz väčšom množstve potravín, napríklad v:
- prášku do pečiva,
- kockovom cukre,
- cesnakovom a cibuľovom granule.
Niektoré soli mastných kyselín sa používajú ako lubrikanty alebo látky zabraňujúce prichyteniu.
V ČR (celej EÚ) je používanie látok v nevyhnutnom množstve povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie týchto solí tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>