Kurzy ATAC

E467 - Etylhydroxyetylcelulóza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E467 - Etylhydroxyetylcelulóza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Biela alebo mierne žltkastá či sivá hygroskopická látka tvoriaca zrnká či jemný prášok bez zápachu. Vo vode napučí a vytvára koloid. Pripravuje sa chemickým spôsobom z celulózy.

E467 a zdravie

U pokusných zvierat nemala látka žiadne negatívne účinky, u ľudských dobrovoľníkov trpiacich črevnými ťažkosťami sa dokonca po dvoch mesiacoch pravidelného podávania tieto zdravotné problémy zlepšili.

E467 v potravinárstve

Etylhydroxyetylcelulóza je ďalší z modifikovaných celulóz. Rovnako ako ostatné obdobné látky nachádza využitie ako emulgátor - stabilizátor emulzií a zahusťovadlo. Využíva sa aj vo farmaceutickom priemysle.

V ČR (celej EÚ) je etylhydroxyetylcelulóza ako prídavná látka do potravín zakázaná. V USA sa do potravín pridávať nesmú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.