Kurzy ATAC

E466 - Karboxymetylcelulóza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E466 - Karboxymetylcelulóza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vyskytuje sa v podobe bieleho až žltobieleho prášku či zrniek bez zápachu. Vyrába sa chemickým pozmenením prírodnej celulózy.

Karboxymetylcelulóza a zdravie

Po konzumácii väčšieho množstva tejto látky môžu u niektorých jedincov nastať črevné problémy, avšak v bežných dávkach prijímaných v potravinách nevykazuje karboxymetylcelulóza žiadne nežiaduce účinky. Je považovaná za bezpečnú látku.

Karboxymetylcelulóza v potravinárstve

Slúži ako zahusťovadlo v pudingoch, rôznych náplniach a nátierkach, spomaľuje rast cukrových kryštálov v cukrových polevách a sirupoch, zväčšuje objem a predlžuje trvanlivosť sladkých pekárenských výrobkov.

Funguje ako stabilizátor:
- emulziou v šalátových zálievkach,
- polievkach,
- omáčkach,
- syr.

Ďalej dodáva objem a výraznejšiu chuť nízkokalorickým pokrmom a pridáva sa do nízkokalorických perlivých nápojov, v ktorých viaže oxid uhličitý. Schopnosť karboxymetylcelulózy viazať vodu určuje jej využitie v zmrzlinách a iných mrazených sladkostiach alebo pri rozpúšťaní želatíny. Používa sa ako základ jedlých povrchových filmov, ktorými je ošetrované ovocie a zelenina, pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov, pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach a okrem toho sa objavuje ako prísada v niektorých salámach.

Môže fungovať ako preháňadlo a odstraňovať toxíny z tráviaceho traktu. V SR (celej EÚ) je používanie karboxymetylcelulózy povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie látky tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.