Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vyskytuje sa v podobe bieleho až žltobieleho prášku či zrniek bez zápachu. Vyrába sa chemickým pozmenením prírodnej celulózy.
Po konzumácii väčšieho množstva tejto látky môžu u niektorých jedincov nastať črevné problémy, avšak v bežných dávkach prijímaných v potravinách nevykazuje karboxymetylcelulóza žiadne nežiaduce účinky. Je považovaná za bezpečnú látku.
Slúži ako zahusťovadlo v pudingoch, rôznych náplniach a nátierkach, spomaľuje rast cukrových kryštálov v cukrových polevách a sirupoch, zväčšuje objem a predlžuje trvanlivosť sladkých pekárenských výrobkov.
Funguje ako stabilizátor:
- emulziou v šalátových zálievkach,
- polievkach,
- omáčkach,
- syr.
Ďalej dodáva objem a výraznejšiu chuť nízkokalorickým pokrmom a pridáva sa do nízkokalorických perlivých nápojov, v ktorých viaže oxid uhličitý. Schopnosť karboxymetylcelulózy viazať vodu určuje jej využitie v zmrzlinách a iných mrazených sladkostiach alebo pri rozpúšťaní želatíny. Používa sa ako základ jedlých povrchových filmov, ktorými je ošetrované ovocie a zelenina, pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov, pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach a okrem toho sa objavuje ako prísada v niektorých salámach.
Môže fungovať ako preháňadlo a odstraňovať toxíny z tráviaceho traktu. V SR (celej EÚ) je používanie karboxymetylcelulózy povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie látky tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>