Kurzy ATAC

E465 - Etylmetylcelulóza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E465 - Etylmetylcelulóza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Biela až béžovobiela hygroskopická pevná látka alebo prášok bez zápachu. Vyrába sa chemickým pozmenením celulózy alebo z technickej bavlny.

Etylmetylcelulóza a zdravie

Nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku; vo vysokých dávkach však môže spôsobovať nadúvanie či iné črevné alebo vylučovacie ťažkosti.

Etylmetylcelulóza v potravinárstve

Používa sa ako:
- emulgátor,
- stabilizátor emulzií,
- činidlo tvoriace penu v našľahaných výrobkoch.

Pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov a pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Vďaka svojim preháňavým účinkom sa využíva v medicíne, ale využitie nachádza napríklad aj ako lepidlo na tapety.

V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolenou prídavnou zložkou bežných potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.