Kurzy ATAC

E464 - Hydroxypropylmetylcelulóza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E464 - Hydroxypropylmetylcelulóza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pevná látka vo forme prášku alebo zrniek béžovobielej farby. Pri rozpustení vo vode vytvára koloid. Pripravuje sa chemicky z celulózy.

E464 a zdravie

Nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku, avšak vo vysokých dávkach môže spôsobovať nadúvanie či iné črevné alebo vylučovacie ťažkosti.

E464 v potravinárstve

Táto substancia je využívaná ako:
- stabilizátor,
- emulgátor,
- zahusťovadlo v pekárstve,
- pri výrobe cukroviniek.

V pekárskych výrobkoch na seba tiež viaže vodu a znižuje vstrebávanie tukov pri smažení. Tvorí zložku povrchových potravinárskych filmov a pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov a pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Mimo potravinársky priemysel sa látka pridáva do lepidiel, farieb, kozmetiky či očných kvapiek.

Podľa niektorých vedeckých štúdií by sa hydroxypropylmetylcelulóza dala dobre využiť v celozrnnom pečive ako náhrada za lepok. V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolenou prídavnou zložkou bežných potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.