Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Pevná látka vo forme prášku alebo zrniek béžovobielej farby. Pri rozpustení vo vode vytvára koloid. Pripravuje sa chemicky z celulózy.
Nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku, avšak vo vysokých dávkach môže spôsobovať nadúvanie či iné črevné alebo vylučovacie ťažkosti.
Táto substancia je využívaná ako:
- stabilizátor,
- emulgátor,
- zahusťovadlo v pekárstve,
- pri výrobe cukroviniek.
V pekárskych výrobkoch na seba tiež viaže vodu a znižuje vstrebávanie tukov pri smažení. Tvorí zložku povrchových potravinárskych filmov a pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov a pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Mimo potravinársky priemysel sa látka pridáva do lepidiel, farieb, kozmetiky či očných kvapiek.
Podľa niektorých vedeckých štúdií by sa hydroxypropylmetylcelulóza dala dobre využiť v celozrnnom pečive ako náhrada za lepok. V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolenou prídavnou zložkou bežných potravín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>