Kurzy ATAC

E463 - Hydroxypropylcelulóza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E463 - Hydroxypropylcelulóza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kryštalická látka vyskytujúca sa v rôznych medzifázach kvapalného a pevného skupenstva, napr. v kvapalných kryštáloch. Získava sa chemicky z celulózy.

Hydroxypropylcelulóza a zdravie

Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku; vo vysokých dávkach však môže spôsobovať črevné či vylučovacie ťažkosti. Podobne ako metylcelulóza (E461) alebo etyhlcelulóza (E462) je aj táto látka pre človeka nestráviteľná a bez zmien prechádza zažívacím traktom.

Hydroxypropylcelulóza v potravinárstve

Látka sa používa ako:
- emulgátor,
- stabilizátor emulzií,
- zahusťujúci prostriedok,
- činidlo podporujúce tvorbu peny
- súčasť povrchových filmov na cukrovinkách.

Možno sa s ňou stretnúť aj vo vitamínových tabletkách, v niektorých hlboko zmrazených potravinách, mrazených polotovaroch av pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach.

V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolenou prídavnou zložkou bežných potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.