Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kryštalická látka vyskytujúca sa v rôznych medzifázach kvapalného a pevného skupenstva, napr. v kvapalných kryštáloch. Získava sa chemicky z celulózy.
Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku; vo vysokých dávkach však môže spôsobovať črevné či vylučovacie ťažkosti. Podobne ako metylcelulóza (E461) alebo etyhlcelulóza (E462) je aj táto látka pre človeka nestráviteľná a bez zmien prechádza zažívacím traktom.
Látka sa používa ako:
- emulgátor,
- stabilizátor emulzií,
- zahusťujúci prostriedok,
- činidlo podporujúce tvorbu peny
- súčasť povrchových filmov na cukrovinkách.
Možno sa s ňou stretnúť aj vo vitamínových tabletkách, v niektorých hlboko zmrazených potravinách, mrazených polotovaroch av pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach.
V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolenou prídavnou zložkou bežných potravín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>