Kurzy ATAC

E462 - Etylcelulóza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E462 - Etylcelulóza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o polysacharid tvoriaci biele zrnká. Je to látka nestráviteľná. Získava sa chemicky z celulózy alebo z chemickej bavlny.

Etylcelulóza a zdravie

Etylcelulóza nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku, avšak vo vysokých dávkach môže spôsobovať črevné či vylučovacie ťažkosti. Podobne ako metylcelulóza (E461) je aj táto látka pre človeka nestráviteľná, takže neprispieva ku kalorickej výdatnosti pokrmov.

Etylcelulóza v potravinárstve

Etylcelulóza zvyšuje spojivosť a súdržnosť niektorých potravín, najmä cukroviniek a žuvačiek, ale objavuje sa aj vo vitamínových preparátoch. Okrem ochranných vrstiev vitamínov a liekových tabliet môže byť aj súčasťou riediacich činidiel alebo sa vyskytovať v potravinách ako plnidlo.

V ČR (celej EÚ) aj v USA je látka povolená na použitie v potravinách.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.