Kurzy ATAC

E461 - Metylcelulóza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E461 - Metylcelulóza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

V čistej forme ide o biely prášok, po rozpustení v studenej vode (v teplej vode je nerozpustný) vzniká roztok alebo gél. Ide o nestráviteľnú látku. Metylcelulóza sa nevyskytuje prirodzene, vyrába sa synteticky zahrievaním celulózy a zásaditého roztoku za prítomnosti metylchloridu.

Metylcelulóza a zdravie

Ide o netoxickú, nealergénnu látku, ktorá je v bežnom množstve bez nežiaducich účinkov, avšak vo veľkých dávkach môže spôsobovať črevné či vylučovacie ťažkosti. Metylcelulózu je možné vďaka jej vlastnostiam využiť pri liečbe zápchy a hnačky alebo pri výrobe lubrikantov.

Metylcelulóza v potravinárstve

Používa sa ako emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo a plnidlo pri výrobe pekárenských výrobkov, cukroviniek a žuvačiek. Dodáva potravinám objem a používa sa ako súčasť jedlých poliev. V pekárskych výrobkoch zvyšuje absorpciu vody a taktiež zabraňuje vstrebávaniu oleja pri smažení. Vyskytuje sa ako prísada zlepšujúca konzistenciu nápojov a konzervovaného ovocia sladeného umelými sladidlami.

Ďalej ju možno nájsť aj v niektorých:
- hlboko zmrazených potravinách,
- mrazených polotovaroch,
- pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach.

V ČR (celej EÚ) smie byť pridávaná k väčšine potravín okrem detskej výživy, v USA je tiež povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.