Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
V čistej forme ide o biely prášok, po rozpustení v studenej vode (v teplej vode je nerozpustný) vzniká roztok alebo gél. Ide o nestráviteľnú látku. Metylcelulóza sa nevyskytuje prirodzene, vyrába sa synteticky zahrievaním celulózy a zásaditého roztoku za prítomnosti metylchloridu.
Ide o netoxickú, nealergénnu látku, ktorá je v bežnom množstve bez nežiaducich účinkov, avšak vo veľkých dávkach môže spôsobovať črevné či vylučovacie ťažkosti. Metylcelulózu je možné vďaka jej vlastnostiam využiť pri liečbe zápchy a hnačky alebo pri výrobe lubrikantov.
Používa sa ako emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo a plnidlo pri výrobe pekárenských výrobkov, cukroviniek a žuvačiek. Dodáva potravinám objem a používa sa ako súčasť jedlých poliev. V pekárskych výrobkoch zvyšuje absorpciu vody a taktiež zabraňuje vstrebávaniu oleja pri smažení. Vyskytuje sa ako prísada zlepšujúca konzistenciu nápojov a konzervovaného ovocia sladeného umelými sladidlami.
Ďalej ju možno nájsť aj v niektorých:
- hlboko zmrazených potravinách,
- mrazených polotovaroch,
- pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach.
V ČR (celej EÚ) smie byť pridávaná k väčšine potravín okrem detskej výživy, v USA je tiež povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.