Kurzy ATAC

E460 - Celulózy ( a. )

Kategória: Aditívum / Aditívum

E460 - Celulózy ( a. )

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polysacharid nerozpustný vo vode, základná stavebná jednotka rastlinných bunkových stien. V práškovej forme biela látka bez zápachu. Bližšie delenie je: 460(i) mikroskryštalická celulóza alebo 460(ii) prášková celulóza. Na komerčné účely sa celulóza izoluje z dreva odstránením jeho ostatných súčastí. Mikrokryštalická celulóza je vyrábaná z bežnej celulózy pôsobením kyseliny chlorovodíkovej, prášková celulóza sa vyrába mechanickým narušením a prečistením celulózy z rastlinných vlákien.

Celulózy a zdravie

Celulóza nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku.

Celulózy v potravinárstve

Mikrokryštalická celulóza môže figurovať v potrave ako plnidlo nízkoenergetických potravín; pre človeka je však nestráviteľná.

Ďalej je využívaná ako:
- nosič olejov a aromatických látok,
- emulgátor,
- zahusťovadlo,
- náplň do žuvačiek a cukroviniek,
- stabilizátor pien,
- protispekavá látka,
- súčasť tabliet.

Mikrokryštalická celulóza spolupôsobí pri tvorbe gélov v rôznych výrobkoch na báze cukru, v polevách a pekárskych náplniach. Čiastočne nahrádza zahusťovaciu funkciu škrobu av emulziách je možné prostredníctvom nej nahrádzať oleje.

Celulóza sa objavuje aj vo:
- zmrzline,
- hlboko zmrazených potravinách,
- mrazených polotovaroch,
- pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach.

Celulóza figuruje aj v iných priemyselných odvetviach, napríklad v textilnom alebo papierenskom priemysle.

V ČR (celej EÚ) môžu byť rôzne druhy celulóz pridávané takmer ku všetkým potravinám okrem detskej výživy; povolené sú tiež v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.