Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Polysacharid nerozpustný vo vode, základná stavebná jednotka rastlinných bunkových stien. V práškovej forme biela látka bez zápachu. Bližšie delenie je: 460(i) mikroskryštalická celulóza alebo 460(ii) prášková celulóza. Na komerčné účely sa celulóza izoluje z dreva odstránením jeho ostatných súčastí. Mikrokryštalická celulóza je vyrábaná z bežnej celulózy pôsobením kyseliny chlorovodíkovej, prášková celulóza sa vyrába mechanickým narušením a prečistením celulózy z rastlinných vlákien.
Celulóza nevykazuje žiadne nežiaduce účinky a je považovaná za bezpečnú látku.
Mikrokryštalická celulóza môže figurovať v potrave ako plnidlo nízkoenergetických potravín; pre človeka je však nestráviteľná.
Ďalej je využívaná ako:
- nosič olejov a aromatických látok,
- emulgátor,
- zahusťovadlo,
- náplň do žuvačiek a cukroviniek,
- stabilizátor pien,
- protispekavá látka,
- súčasť tabliet.
Mikrokryštalická celulóza spolupôsobí pri tvorbe gélov v rôznych výrobkoch na báze cukru, v polevách a pekárskych náplniach. Čiastočne nahrádza zahusťovaciu funkciu škrobu av emulziách je možné prostredníctvom nej nahrádzať oleje.
Celulóza sa objavuje aj vo:
- zmrzline,
- hlboko zmrazených potravinách,
- mrazených polotovaroch,
- pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach.
Celulóza figuruje aj v iných priemyselných odvetviach, napríklad v textilnom alebo papierenskom priemysle.
V ČR (celej EÚ) môžu byť rôzne druhy celulóz pridávané takmer ku všetkým potravinám okrem detskej výživy; povolené sú tiež v USA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>