Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Medzi polyfosforečnany (niekedy tiež metafosforečnany) zahrňované pod označenie E452 patria: polyfosforečnan sodný (zvaný Grahamova alebo Madrellova soľ), polyfosforečnan draselný (Kurrolova soľ), polyfosforečnan sodnovápenatý, polyfosforečnan sodnovápenatý. Ložiská Grahamovej soli sa nachádzajú voľne v prírode pod povrchom zeme; synteticky sa polyfosfáty pripravujú rekryštalizáciou nasýtených vodných roztokov.
V menších dávkach sú polyfosforečnany považované za bezpečné látky, avšak ich vysoké dávky môžu v tele spôsobiť nerovnováhu spojenú s nedostatkom vápnika.
Polyfosforečnany sa pridávajú do mäsových výrobkov a rýb, pretože majú schopnosť viazať a udržovať v nich vodu a tiež v nich zabraňovať nežiaducim reakciám prítomných kovov. Rovnako môžu pôsobiť ako taviace soli v tavených syroch alebo ako živná prísada do kvasiniek. Uplatnenie nachádzajú aj v šľahačkách v spreji či v smotanách v prášku.
Polyfosfáty použité na povrchovú konzerváciu rýb sú rovnako účinné ako napríklad obyčajná kuchynská soľ, ale majú výhodu v tom, že mäso žiadnym spôsobom neochucujú. V Českej republike (celé EU) je možné polyfosforečnany pridávať do potravín, v USA sú tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>