Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Trifosforečnany majú podobnú vlastnosť ako difosforečnany, viazať vodu. Ide o regulátory kyslosti či tlmivé roztoky rozpustné vo vode. Najrozšírenejší z trifosforečnanov – trifosforečnan sodný sa pripravuje kalcináciou zmesi hydrogén- a dihydrogenfosforečnanu sodného. Ďalším spôsobom výroby trifosforečnanov môžu byť reakcie hydroxidu sodného alebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou. Trifosforečnan sodný je najmasovo vyrábaným fosfátom. Trifosfáty predstavujú zdroj fosforu av ľudskom tele sa rozkladajú na fosfáty.
V menších dávkach sú trifosforečnany považované za bezpečné látky, ich vysoké dávky však môžu v tele spôsobiť nerovnováhu a zapríčiniť nedostatok vápnika.
Trifosforečnany sa najčastejšie pridávajú do mäsových výrobkov, pretože majú schopnosť viazať a udržovať v nich vodu.
Nachádzajú sa tiež vo:
- sladkostiach,
- majonézach,
- šalátových zálievkach,
- sladových výťažkoch.
Je využívaný aj v pracích prostriedkoch a detergentoch.
V Českej republike (celej EÚ) možno trifosforečnany využívať pri výrobe potravín; v USA sú trifosforečnany tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>