Kurzy ATAC

E450 - Difosforečnany

Kategória: Aditívum / Aditívum

E450 - Difosforečnany

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pod označenie E450 môžu spadať nasledujúce zlúčeniny: Difosforečnan disodný, Difosforečnan trisodný, Difosforečnan tetrasodný, Difosforečnan didraselný, Difosforečnan tetradraselný, Difosforečnan divápenatý, Dihydrogendifos. Ich účinky v potravinách sú podobné, preto sa o nich možno hovoriť všeobecne pod súhrnným označením difosforečnany. Všetky sú rozpustné vo vode. Každý z vyššie uvedených difosforečnanov možno pripraviť špecifickou reakciou, v ktorej figuruje kyselina fosforečná.

Difosforečnany a zdravie

V menších dávkach sú difosforečnany považované za bezpečné látky, ich vysoké dávky však môžu v tele spôsobiť nerovnováhu a zapríčiniť nedostatok vápnika.

Difosforečnany v potravinárstve

Pôsobí ako látky upravujúce kyslosť, kypriace látky, stabilizátory, emulgátory a taviace soli. Ďalšie ich schopnosti zahŕňajú bránenie nežiaducim reakciám prítomných kovov a viazanie štiav pri výrobe mäsových výrobkov.

Možno ich preto nájsť v:
- údeninách,
- mäsových a pekárenských výrobkoch,
- tavených syroch,
- práškových zmesiach na výrobu čokoládových nápojov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.