Kurzy ATAC

E445 - Živicový ester

Kategória: Aditívum / Aditívum

E445 - Živicový ester

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vysoko viskózna lepkavá kvapalina. Základ na výrobu živicového esteru sa získava extrahovaním z kmeňov borovíc.

Živicový ester a zdravie

Táto látka u nás v minulosti nebola povolená; podľa niektorých zahraničných zdrojov spôsobili vysoké dávky tejto látky zníženie hmotnosti av extrémnych prípadoch aj úmrtie pokusných zvierat na následky zväčšenia pečene. Pre človeka je však táto substancia bezpečná – výnimku môžu tvoriť veľmi citliví jedinci, u ktorých je možné, že budú po jej požití alebo pri kontakte s pokožkou pociťovať nežiaduce (alergické) reakcie.

Živicový ester v potravinárstve

Ide o stabilizátor, ktorý spôsobuje zakalenie v niektorých nealkoholických nápojoch a upravuje hustotu aromatických olejov, ktoré sú v nich obsiahnuté. Ďalej figuruje ako dôležitá súčasť základu na výrobu žuvačiek.

Živicový ester možno nájsť v kozmetických a dentistických prípravkoch, v lakoch av lepidlách. V ČR (celé EU) je povolené pridávať živicový ester iba do ochutených nealkoholických nápojov na báze vody. V USA je používanie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.