Kurzy ATAC

E444 - Acetát isobutyrát sacharózy

Kategória: Aditívum / Aditívum

E444 - Acetát isobutyrát sacharózy

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Substancia bez chuti dobre rozpustná v olejoch a tukoch, nie však vo vode. Esterifikáciou sacharózy s kyselinou octovou a izobutánovou.

E444 a zdravie

Octanizomáselnan sacharózy u nás v minulosti nebol povolený, pretože niektoré série testov preukázali jeho škodlivý vplyv na pečeň testovaných zvierat. Nové štúdie však potvrdili, že pre ľudský organizmus nie je táto látka škodlivá, pretože je z neho bežným spôsobom vylučovaná spolu so zvyškami potravy.

E444 v potravinárstve

Aj napriek svojej nevýraznej chuti je octanizomáselnan sacharózy využívaný ako stabilizátor výslednej chuti iných substancií a ako látka, ktorá spôsobuje zakalenie v sýtených i nesýtených nealkoholických nápojoch. Do nápojov sa tiež pridáva za účelom úpravy ich hustoty a konzistencie.

Okrem potravinárstva nachádza uplatnenie aj ako prísada do tlačiarenských atramentov, lakov, dekoratívnych náterov a kozmetických prípravkov. V ČR (celej EÚ) je jeho použitie obmedzené výhradne na ochutené nealkoholické nápoje na báze vody. V iných krajinách sa podľa niektorých zdrojov pridáva aj do omáčok, horčic alebo zmesí na prípravu plnených mexických tortill (tacos).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.