Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Substancia bez chuti dobre rozpustná v olejoch a tukoch, nie však vo vode. Esterifikáciou sacharózy s kyselinou octovou a izobutánovou.
Octanizomáselnan sacharózy u nás v minulosti nebol povolený, pretože niektoré série testov preukázali jeho škodlivý vplyv na pečeň testovaných zvierat. Nové štúdie však potvrdili, že pre ľudský organizmus nie je táto látka škodlivá, pretože je z neho bežným spôsobom vylučovaná spolu so zvyškami potravy.
Aj napriek svojej nevýraznej chuti je octanizomáselnan sacharózy využívaný ako stabilizátor výslednej chuti iných substancií a ako látka, ktorá spôsobuje zakalenie v sýtených i nesýtených nealkoholických nápojoch. Do nápojov sa tiež pridáva za účelom úpravy ich hustoty a konzistencie.
Okrem potravinárstva nachádza uplatnenie aj ako prísada do tlačiarenských atramentov, lakov, dekoratívnych náterov a kozmetických prípravkov. V ČR (celej EÚ) je jeho použitie obmedzené výhradne na ochutené nealkoholické nápoje na báze vody. V iných krajinách sa podľa niektorých zdrojov pridáva aj do omáčok, horčic alebo zmesí na prípravu plnených mexických tortill (tacos).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>