Kurzy ATAC

E442 - Fosfatidy amónne

Kategória: Aditívum / Aditívum

E442 - Fosfatidy amónne

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosfatidy amónne sú amónne soli kyseliny fosfatidovej. Používajú sa predovšetkým ako emulgátory, stabilizátory alebo zvlhčujúce látky. Priemyselne sa vyrába vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidovej alebo zo zmesi glycerolu a čiastočne tvrdeného repkového oleja.

Fosfatídy amónne a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, sú považované za bezpečné látky. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-30 mg/kg telesnej hmotnosti.

Fosfatídy amónne v potravinárstve

Fosfatidy amónne účinkujú ako stabilizátory, ktoré zabraňujú oddeľovaniu jednotlivých zložiek v potravinách (napr. olej a voda). Používajú sa ako emulgátory do čokolád a rastlinných olejov, majú antioxidačné účinky.

Pridávajú sa do:
- zmrzlín,
- jogurtov,
- pudingov,
- krémov,
- kakaových výrobkov.

V SR (celej EÚ) je použitie povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do čokolád a čokoládových výrobkov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.