Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Fosfatidy amónne sú amónne soli kyseliny fosfatidovej. Používajú sa predovšetkým ako emulgátory, stabilizátory alebo zvlhčujúce látky. Priemyselne sa vyrába vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidovej alebo zo zmesi glycerolu a čiastočne tvrdeného repkového oleja.
Nie sú známe nežiaduce účinky, sú považované za bezpečné látky. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-30 mg/kg telesnej hmotnosti.
Fosfatidy amónne účinkujú ako stabilizátory, ktoré zabraňujú oddeľovaniu jednotlivých zložiek v potravinách (napr. olej a voda). Používajú sa ako emulgátory do čokolád a rastlinných olejov, majú antioxidačné účinky.
Pridávajú sa do:
- zmrzlín,
- jogurtov,
- pudingov,
- krémov,
- kakaových výrobkov.
V SR (celej EÚ) je použitie povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do čokolád a čokoládových výrobkov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>