Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Polysorbát 65 má obdobné vlastnosti aj použitie ako E433. Látka sa vyrába synteticky. Polysorbát 65 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 65-tich jednotiek.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. Vo väčšom množstve môže spôsobovať hnačku. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Polysorbát 65 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách. Využíva sa v instantnej smotane do kávy ako látka zlepšujúca jej rozpustnosť av umelých šľahačkách zamedzuje oddeleniu oleja. Vo výrobkoch práškového charakteru má funkciu zvlhčovadla.
Ďalej sa pridáva do:
- pekárenských výrobkov,
- tortových zmesí,
- poliev a náplní,
- stužených olejov,
- cukroviniek,
- zmrzlín,
- mrazených vaječných krémov,
- ovocných drení,
- zálievok,
- instantných náhradiek mlieka,
- majonéz a nízkokalorických dresingov.
Môže tiež zlepšovať vstrebávanie látok rozpustných v tukoch.
V ČR (celé EU) je použitie polysorbátu 65 povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, zmrzlín, do emulgovaných tukov používaných pri výrobe pekárenských výrobkov a pod. V USA je používanie tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>