Kurzy ATAC

E435 - Polyoxyetylénsorbitanmonostearát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E435 - Polyoxyetylénsorbitanmonostearát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Látky má obdobné vlastnosti a použitie ako E433. Látka sa vyrába synteticky. Polysorbát 60 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 60-tich jednotiek.

E435 a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. Vo väčšom množstve môže spôsobovať hnačku. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.

E435 v potravinárstve

Polysorbát 60 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách. Využíva sa v instantnej smotane do kávy ako látka zlepšujúca jej rozpustnosť av umelých šľahačkách zamedzuje oddeleniu oleja. Ako odpeňovač pôsobí v nealkoholických nápojových zmesiach a vo výrobkoch práškového charakteru má funkciu zvlhčovadla.

Ďalej sa pridáva do:
- pekárenských výrobkov,
- tortových zmesí,
- poliev a náplní,
- stužených olejov,
- cukroviniek,
- zmrzlín,
- krémov,
- želatínových dezertov,
- nápojových zmesí,
- dresingov, ktoré neobsahujú vaječné žĺtky,
- zálievok,
- instantných náhradiek mlieka,
- majonéz.

Môže tiež zlepšovať vstrebávanie látok rozpustných v tukoch.

V ČR (celé EU) je použitie polysorbátu 60 povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, zmrzlín, do emulgovaných tukov používaných pri výrobe pekárenských výrobkov a pod. V USA je používanie tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.