Kurzy ATAC

E434 - Polyoxyetylénsorbitanmonopalmitát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E434 - Polyoxyetylénsorbitanmonopalmitát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Má obdobné vlastnosti ako E433. Látka sa vyrába synteticky. Polysorbát 40 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 40 jednotiek.

E434 a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. Vo väčšom množstve môže spôsobovať hnačku.

E434 v potravinárstve

Polysorbát 40 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách.

Pridáva sa do:
- pekárenských výrobkov,
- našľahaných krémov,
- nápojov,
- cukroviniek,
- zmrzlín,
- polievok,
- zálievok,
- instantných náhradiek mlieka,
- stužených tukov.

V ČR (celé EU) je použitie polysorbátu 40 povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, zmrzlín, do emulgovaných tukov používaných pri výrobe pekárenských výrobkov a pod. V USA nie je používanie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.