Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Má obdobné vlastnosti ako E433. Látka sa vyrába synteticky. Polysorbát 40 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 40 jednotiek.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. Vo väčšom množstve môže spôsobovať hnačku.
Polysorbát 40 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách.
Pridáva sa do:
- pekárenských výrobkov,
- našľahaných krémov,
- nápojov,
- cukroviniek,
- zmrzlín,
- polievok,
- zálievok,
- instantných náhradiek mlieka,
- stužených tukov.
V ČR (celé EU) je použitie polysorbátu 40 povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, zmrzlín, do emulgovaných tukov používaných pri výrobe pekárenských výrobkov a pod. V USA nie je používanie povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>