Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Vyrába sa synteticky. Polysorbát 80 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 80-tich jednotiek.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii (napr. žihľavka).
Polysorbát 80 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Využíva sa v instantnej smotane do kávy ako látka zlepšujúca jej rozpustnosť av umelých šľahačkách zamedzuje oddeleniu oleja.
Ďalej sa pridáva do:
- cukrových poliev,
- mrazených vaječných krémov,
- ovocných drení,
- čokolád,
- stužených tukov,
- zálievok.
V ČR (celé EU) je použitie polysorbátu 80 povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, zmrzlín, do emulgovaných tukov používaných pri výrobe pekárenských výrobkov a pod. V USA je používanie tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>