Kurzy ATAC

E433 - Polyoxyetylénsorbitanmonooleát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E433 - Polyoxyetylénsorbitanmonooleát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Vyrába sa synteticky. Polysorbát 80 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 80-tich jednotiek.

E433 a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii (napr. žihľavka).

E433 v potravinárstve

Polysorbát 80 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Využíva sa v instantnej smotane do kávy ako látka zlepšujúca jej rozpustnosť av umelých šľahačkách zamedzuje oddeleniu oleja.

Ďalej sa pridáva do:

- cukrových poliev,
- mrazených vaječných krémov,
- ovocných drení,
- čokolád,
- stužených tukov,
- zálievok.

V ČR (celé EU) je použitie polysorbátu 80 povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, zmrzlín, do emulgovaných tukov používaných pri výrobe pekárenských výrobkov a pod. V USA je používanie tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.