Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o emulgátor a stabilizátor. Vyrába sa synteticky. Polysorbát 20 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 20-tich jednotiek.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky.
Polysorbát 20 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách. V kombinácii so sorbanmi sa používa na získanie požadovaných vlastností potravín. Ako stabilizátor účinkuje v cestách, omáčkach a krémoch. Pôsobí ako rozpúšťadlo vitamínov rozpustných v tukoch a vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle sa využíva ako emulgátor.
Môžeme ho nájsť v:
- pekárenských výrobkoch,
- zmrzlinách,
- polevách,
- instantných náhradkách mlieka,
- zálievkach,
- cukrovinkách,
- stužených tukoch.
V ČR (celé EU) je použitie polysorbátu 20 povolené v nevyhnutnom množstve do vybraných potravín ako napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, zmrzlín, do emulgovaných tukov používaných pri výrobe pekárenských výrobkov a pod. V USA je používanie tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>