Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Polyoxyetylén monostearát je zmes mono a distearátov polyoxyetylén polymérov s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 40-tich jednotiek. Používa sa ako emulgátor a odpeňovač. Vyrába sa synteticky esterifikáciou polyetyl alkoholov a kyseliny stearovej, ktorá sa získava z hovädzieho tuku.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. U pokusných potkanov dochádzalo k poškodzovaniu vnútorných orgánov (pečeň, obličky, pohlavné orgány). Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Polyoxyetylén monostearát sa pridáva do chleba, aby zostal dlhšie čerstvý. Využíva sa pri výrobe vína. Ako odpeňovač sa používa do rôznych spracovaných výrobkov alebo do sladových extraktov a ako emulgátor do mrazených dezertov. Ďalej sa pridáva do:
- farmaceutických cukroviniek,
- majonéz,
- nízkokalorických dresingov.
V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky povolené iba pri výrobe vína.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>