Kurzy ATAC

E431 - Polyoxyetylén monostearát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E431 - Polyoxyetylén monostearát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polyoxyetylén monostearát je zmes mono a distearátov polyoxyetylén polymérov s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 40-tich jednotiek. Používa sa ako emulgátor a odpeňovač. Vyrába sa synteticky esterifikáciou polyetyl alkoholov a kyseliny stearovej, ktorá sa získava z hovädzieho tuku.

Polyoxyetylén monostearát a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky. U pokusných potkanov dochádzalo k poškodzovaniu vnútorných orgánov (pečeň, obličky, pohlavné orgány). Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.

Polyoxyetylén monostearát v potravinárstve

Polyoxyetylén monostearát sa pridáva do chleba, aby zostal dlhšie čerstvý. Využíva sa pri výrobe vína. Ako odpeňovač sa používa do rôznych spracovaných výrobkov alebo do sladových extraktov a ako emulgátor do mrazených dezertov. Ďalej sa pridáva do:
- farmaceutických cukroviniek,
- majonéz,
- nízkokalorických dresingov.

V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky povolené iba pri výrobe vína.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.